Nyuszihopp Hobbi Tenyészet

Üdvözlünk Kedves Nyuszibarát Nyuszihopp Birodalomban! Hobbi tenyészetünk elsősorban Mini kosorrú és Szatén törpe nyuszik tenyésztésével foglalkozik!

 

Szatén Törpe (Törpe Szatén)

Magyarországon a törpe szatén elnevezés volt elfogadott. De mivel nálunk jelenleg csak törpe (illetve mini) kosorrú változatát ismerik és tenyésztik, ezért én megkülönböztetés képen Szatén Törpének hívtam. A 2012 évi változások óta már a Fajtaklub is ezt az elnevezést használja. ( A kosorrú (logófülű) változatot több tenyésztő társam is tenyészti, így erről a típusról leírás, másik honlapon is található. Én csak az állófülű változatát ismertetném! Sajnos túl sok információt nem találtam, ami nem is csoda, hiszen még rendkívül kevesen foglalkoznak vele!                                                                                                        Szatén nyúl a nevét bundája rendkívül selymes ragyogásának köszönheti, tényleg olyan, mint a szatén. Az első egyedek egy mutáció révén Walter Huey nemesítőnél születtek 1932-ben Kentuckyban. Az amerikai tenyésztő egyik nyuszi alomban figyelt fel rá, hogy a havanna egyedeknek feltűnően fényes a szőrük. A született kisnyulak felkeltették érdeklődését. Huey őket utódaikkal együtt először 1934-ben egy kiállításon mutatta be Louisvilleben. Szatén nyulak a német fajtastandardba 1973-ban kerültek be, ekkor ismerték el először a bemutatott törpe fajtát (szatén törpét) új fajtaként! Szatén törpe nagyon nyugodt vérmérsékletű. Barátságos természete, szelídsége lenyűgöz minket. Vizuális szempontból a szatén törpékre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a holland törpékre. Tehát a súly, felépítés és a fülhossz.                                     

Lényeges különbség a bundájukban rejlik. Szatén nyulaknak sokkal sűrűbb a szőrük és jobban fénylik, mint a többi fajtáé -hossza 2,5-3 cm. A kiállításokon nagy hangsúlyt helyeznek a szőr minőségére. Szatén törpe nyulakat is különböző színekben tenyésztik. Jelenleg a vörös, thüringiai, havanna, sziámi, japán tarka, a legelterjedtebbek. A szatén szőrzet recesszív tulajdonság, tehát csak ilyen szőrzetű, vagy ilyen szőrzet tulajdonságot hordozó egyedek pároztatásából születhetnek szatén törpék. A hordozó egyedek utódai csak bizonyos százalékban lesznek, lehetnek szatén szőrűek(25-50%). (források: http://www.zwergkaninchen-potzbach.de és http://kaninchenzucht.de)

 

A szatén törpenyulat jelenleg Magyarországon a Nyuszihopp tenyészeten kívül csak néhányan tenyésztik! Célunk megismertetni, népszerűsíteni és megszerettetni ezt a szelíd és barátságos fajtát!

 

 

Színes törpe (Holland törpe) A legkisebb nyúlfajta! Az első színes törpe nyulakat 1957-ben Németországban, Magdeburgban állították elő üregi nyúl, hermelin és több kistestű fajta felhasználásával. Mintegy 30 évvel ezelőtt Hollandiában önállóan is tenyésztettek ki törpenyulakat. Később Angliába kerültek át, ahol tenyésztésüket felkarolták. Napjainkra a középnagy testű fajták nagyobb részét törpésített változatban is kitenyésztették. A nemzetközi standardok elismerik az összes normál súlyú fajta valamennyi színét, árnyalatát és rajzolatát, kivéve a kabátrajzolatot. Önálló tenyésztő szervezetei nem ismertek, Magyarországon is csak néhány tenyésztő foglalkozik tenyésztésükkel.(forrás: http://www.agr.unideb.hu/oktatas/nyul/ 8 .fejezet Fajtaismeret.doc) Fül méret:4,5-7 cm között megengedett. A súlyhatár 0,7 és 1,5 között van (ideális: 0,9-1,25 kg). A kisebb súlyú egyedeket nevezik egyesek Toy nyuszinak! A valóságban ilyen elnevezés nincs, ill. nem elfogadott!

 

Kistestű (cser) nyúl Kistestű nyúlnak több fajtája létezik (holland tarka, angol tarka) Én a cser változatát ismertetem, mert csak ezzel foglalkozunk! Nálunk nem túl elterjedt fajta, pedig pl. Németországban külön klubokat hoztak létre a tenyésztőik. Nagyon hamar bele lehet szeretni, elég meglátni élőben a csodálatos barna-narancssárga színét kicsit bohókás kinézetét, szelíd, félős természetét és már akarunk is egyet,...nálunk ez így történt! A sporttenyésztők által kedvelt fajtát először egy Cox nevű angol tenyésztő mutatta be 1897-ben. A fajta kialakításában félvad istállónyulak, a holland ezüst és a belga vitás vettek részt. A tenyésztői munka hatására fekete, kék és barna színváltozata is létrejött. Érdekesség, hogy a fekete cser színben rex mutáció is jelentkezett. A cser nyulaknak sajátos színjegyei vannak. A fej rajzolata az élesen elhatárolt keretezésből az orrlyukaknál, az egyenletesen zárt, széles okulákból, az állkapcsoknak a nyakszirtig húzódó keretezéséből, a cserszínnel keretezett fülekből és két, a fültöveknél elhelyezkedő, cserszínű foltokból áll. A törzs rajzolata körbefogja a cserszínű mellet, és az álltól kezdődően a mellső lábak között haladva a has színében folytatódik. A lángoló vörös cserszín a hasnál egészen a szőr tövéig ér. A mellső és a hátulsó lábak belső felei cserszínűek. A nyakon található ék hasonló színű. A fedőszőr fényes árnyalatú, az aljszőrzet a test felső oldalán mély sötétkék, fehér keveredés nélkül. Az ideális testsúlya 2,5-3,25 kg. (forrás: http://www.agr.unideb.hu/oktatas/nyul/ 8 .fejezet Fajtaismeret.doc) Jelenleg négy színváltozata elfogadott, fekete, havanna, kék és "feh"(magyar fordítását sajnos nem ismerem! Ez a szín a havanna és a kék közötti átmenet)cser.

 

 

Rókanyúl:

Két fajtáját különböztetjük meg:                                                         

- Rókanyúl, közepes méretű fajta (súlyhatár 3-4 kg)

- Törpe rókanyúl (súlyhatár 1,1-1,5 kg) alakja jellegzetesen a holland törpe nyúléhoz hasonlít.

Rókanyúl                                                                                                                 Ezt a hosszúszőrű fajtát 1920 és 1925 között Leifer német és Müller svájci tenyésztő tenyésztette ki. Svájcban csak kék, míg Németországban több színváltozatot is kitenyésztettek. A tenyésztők célja az ezüst- és a kékróka prémjéhez hasonló nyúlfajtát állítsanak elő. Napjainkra fehér-pirosszemű, fehér-kékszemű, fekete, kék, havanna, vörös, csincsilla, fekete ezüst, kék ezüst, gyöngymókus, havanna ezüst és sárga ezüst színváltozatot is kitenyésztettek. A fajta kifejlettkori súlya 3,0-4,0 kg. A rókanyulakra jellemző, hogy szőrzetük növekedése ellentétben az angóranyúlakkal 6-7 cm-es hosszúságnál befejeződik. Kívánatos, hogy a hosszú szőrzet a testet egyenletesen burkolja. A fej, a fülek és a lábak rövid szőrzetűek, tenyésztési cél a tömött, dús, egyenletes szőr. (forrás: http://www.agr.unideb.hu/oktatas/nyul/ 8 .fejezet Fajtaismeret.doc)

Rókanyúl hosszú szőrű fajta. Szőre az Angóra nyúléhoz hasonlít. A különbség abban rejlik, hogy amíg az Angóra nyúl szőrét folyamatosan vágni kell, addig a rókanyúlé 4,5-7 cm-ig nő meg, és ugyanúgy vedlik, mint a többi fajta társa. Szintén lényeges eltérés a két fajta között, hogy rókanyuszinak a feje körül és a fülén nincs, illetve rövid a szőrük.

Törpe rókanyulak a 70-es évek végén jejelentek meg először. Szintén Németországban a róka és az angóra nyúl keresztezéséből hozták létre. Sokan próbálták kitenyészteni a törpésített változatot, de hivatalosan Herbert Richternek sikerült először. Az első egyedek bemutatása az akkori NDK-ban volt 1980-ban, majd 1986-ban hagyták jóvá és lett elfogadott fajta. A súlyhatárt 1991-ben határozták meg, ez akkor 1,1-1,35 kg között volt, azóta 1 és 1,5 kg-ra módosult. Az ideális maradt a régi(1,1-1,35 kg). Tipikus törpe nyúl csak a szőre hosszabb illetve bársonyos tapintású. A teste zömök, hengeres, elől és hátul ugyanolyan széles. A fej viszonylag nagy, közel ül a törzshöz, homlok és arc széles, szemek nagyok, a fej síkjából kiállnak. Fül rövid, hossza 5,0-5,5 cm. Jól lekerekített hátsó, rövid lábak. A bundája sűrű, ha ráfújunk, láthatóvá válik alsó rétege, mely általában fehér vagy világos szürke színű (olyan mint a pehely) és innen vált át a nyuszi jellegzetes színére. A róka szőrt nevezik még kasmír szőrnek, de csak a logó fülű (kosorrú) változatoknál ismerik el jelenleg ezt az elnevezést. A felső réteg (koronaszőrnek hívják) hosszabb, vastagabb és fényesebb, mint az alsó. Csak a fejen, a fülön, valamint a lábakon van normál szőr(ezeken a területeken nem megengedett a standardtól való eltérés). A két fül között elvárt egy kis hajacska. Forrás: de.wikipedia.org/wiki/Fuchskaninchen Mindkét rókanyulat különböző színű változatokban tenyésztik. 

Mini kasmír kosorrú:

Fajta leírás -Makkocska Tenyészet

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 10
Heti: 89
Havi: 451
Össz.: 15 534

Látogatottság növelés
Oldal: Fajtaismeret
Nyuszihopp Hobbi Tenyészet - © 2008 - 2019 - nyuszihopp.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: milyen szőr hosszúság jellemző a törpe logó fülü nyuszikra - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »